Iata ca am revenit cu inca o povestire din vacanta in Mexic. Chiar ma gandeam ca deja a trecut o luna de cand am fost in vacanta. Gasiti prima parte aici, partea a doua aici si a treia aici.
Excursia la Chichén Itzá am facut-o pe 22 martie, cu cateva zile inainte de finalul vacantei. Am ales acea zi pentru ca se intampla un fenomen special, care se intampla doar de doua ori pe an si ne-am nimerit chiar in acea perioada in Mexic, deci nu puteam sa nu profitam.
A fost o excursie de-o zi, noi am ales sa facem ceva organizat cu ghid inclus, se poate face si pe cont propriu, mergand cu taxi.
Asadar se pornea imediat dupa micul dejun, pe la 9 de dimineata, si pe drum erau incluse cateva opriri pentru a se vizita alte atractii turistice. Ca si distanta din Tulum erau cam doua ore jumatate cu microbuzul. Pretul 78$ de persoana si includea microbuzul, ghidul, masa de pranz in restaurant tipic mexican, intrarea la "cenote Ik Kil", intrarea la situl Chichén Itzá.
Prima oprire a avut loc in orasul Valladolid. Situat la jumatatea distantei intre Cancun si Merida, Valladolid, este al treilea cel mai mare oras din Yucatan. Este un oras colonial si a fost construit de catre spanioli cu materialele din care erau construite orasele mayase.
Aici am avut timp o ora sa ne plimbam, era o caldura inabusitoare, noi am intrat in biserica San Servacio din centrul orasului, dupa care am intrat in cateva magazine de suveniruri.
Femeile din acest oras erau majoritatea imbracate in port traditional, care consta intr-o camasa de bumbac alba, lunga pana la genunchi si cu broderie in partea de sus si in partea de jos.
Cenote Ik Kil este un cenote bine cunoscut situat in parte de centru nord a Peninsulei Yucatán si face parte din Parcul Arheologic de langa Chichen Itza. Acesta este deschis pentru public pentru inot si este adesea inclus in excursiile cu autobuzul catre Chichén Itzá.
Acest cenote - pestera inundata cu apa dulce - are aproximativ 60 de metri in diametru si aproximativ 40 de metri adancime. Există vită de vie, care cade de la gura pesterii pana in apa, impreună cu mici cascade. Ca si peste, este prezent somnul negru. Acest cenote face parte dintr-un complex turistic fiind prezente un restaurant, magazine, vestiare, precum și vile pentru inchiriat. Exista, de asemenea, o ruina Maya.
Masa de pranz am luat-o intr-un restaurant tipic mexican, cu mancare atat mexicana, cat si internationala, totul cu bufet suedez, doar bauturile le-am platit extra, mancarea fiind inclusa in costul biletului excursiei. Cel mai mult mi-au placut dansurile lor traditionale, precum vedeti in poze, femeile au aceste flori enorme in par si costume colorate. Dansul cel mai spectaculos era un dans de echilibru, cu o sticla in cap.
Chichén Itzá este un important complex arheologic Maya situat in partea de nord a Peninsulei Yucatan (Mexic) Ruinele, care se intind pe o suprafață de 3 km includ mai multe cladiri, reprezentand diferite stiluri arhitectonice. Printre cele mai renumite este cu siguranta piramida Kukulkan (de asemenea, cunoscut sub numele de El Castillo), Observatorul Astronomic (Caracol) și Templul Razboinicilor.
Site-ul de Chichen Itza a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1988 si este una dintre cele cele sapte noi minuni ale lumii.
Situl include mai multe cladiri din piatra in diferite stadii de conservare. Exista, de asemenea, doua cenotes mari si un teren pentru jocul cu “pelota” –minge- printre cele mai mari și mai bine conservate din Yucatan.
Centrul sitului Chichen Itza este dominat de Templul Kukulkan, de asemenea numit El Castillo.
A fost construit de civilizația Maya in perioada dintre secolele al XI-lea si al XIII-lea; Aceasta este una dintre cele mai faimoase piramide construita pe trepte, cu scari care se intind de-a lungul celor patru laturi.
Atat primavara, cat si toamna, pe perioada echinoctiilor, cand soarele apune pe coltul piramidei de-a lungul scarii din partea nordica se formeaza o umbra care se uneste cu capul scarii in forma de sarpe cu pene (Kukulkan). Acest femomen se intampla doar de doua ori pe an, si norocul nostru a fost sa fim in Mexic exact in aceasta perioada a primaverii, deci nu am putut pierde acest fenomen inexplicabil.
O alta curiozitate a acestei piramide este ca daca incercati sa bateti din palme la poalele piramidei vezi auzi un sunet similar cu cel al unei pasari. Nu se stie daca acest efect acustic a fost dorit de catre cei care au proiectat piramida sau daca este vorba de o coincidenta, datorita realizarii sale.
Pentru a vizita acest sit este bine sa va inarmati cu apa si cu palarie sau sapca si ochelari de soare. Peste tot se gasesc mese cu suveniruri, trebuie sa stai sa te tocmesti cu ei, preturile nu sunte exagerate si ei lasa foarte mult la pret daca te vad interesat... de multe ori poti face schimburi, ei cer destul de des de exemplu sapca pentru un suvenir. :)
Eu consider ca aceasta piramida este de vazut o data in viata, este impresionanata vazuta de aproape. Noi ne-am bucurat enorm ca s-a nimerit sa fim in Mexic exact in perioada echinoctiului de primavara si am reusit sa vedem acest fenomen de umbra a sarpelui.
Va las cu fotografiile :)
Templul celor o mie de coloane
Pirámide de Kukulcán - El Castillo
Templul razboinicilor.
Lumea se strangea in asteptarea apusului.
Capul sarpelui cu pene, simbol pentru civilizatia maya.
Umbra corpului sarpelui care se uneste cu capul sculpatat in capatul scarii.
11 commenti:
fascinant! mersi pentru astfel de postari! puppp
Veramente bellissime foto! Un bacio.
http://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/
Preciosas fotografías!!
Saludos
non ci sono stata qui, posto magnifico!
Locatii de vis, esti foarte norocoasa ca ai putut vizita atatea zone superbe!
Bellissimo posto e foto stupende!
Alessia
THECHILICOOL
FACEBOOK
Kiss
Cool, a lot of pic are amazing,
visit my blog, Giulia
www.thefashionmamas.com
Ce poze frumoase si ce de lume .... as vrea si eu asa o vacanta ;)
che belle foto!!!
www.borsadimarypoppins.com
poze superbe, ca de obicei :).
Ce articole am ratat, imediat dau fuga sa citesc si prime parti. Absolut superba experienta ta, imi doresc sa ajung si eu cat de curand in Mexic.
Posta un commento