lunedì 7 aprile 2014

Jurnal de vacanta - TULUM (Mexic) -2 parte RO only

Am revenit cu partea a doua a vacantei in Mexic. Partea intai o gasiti aici.
Prima vizita pe care am facut-o la doua zile de la sosirea pe taramuri mexicane a fost la ruinele Maya din Tulum. Avand in vedere ca hotelul nostru era foarte aproape de aceste ruine, nu a fost nevoie sa facem o vizita organizata, ci am luat noi singuri microbuzul (colectivo) care trecea pe strada principala (carretera) si care se oprea imediat cand soferul vedea persoane care asteptau pe marginea strazii, fara a exista o statie propriu zisa. Treceau foarte des si nu asteptai niciodata mai mult de 5 minute. Costul era foarte ok, 20 pesos de persoana (circa 1 €). Taxiul costa mult mai mult si noi am calatorit numai cu microbuzele pentru ca erau foarte comode si ieftine. Plus de asta, era interesant sa calatoresti cu oameni de-ai locului, oameni simpli, care mergeau la munca sau la cumparaturi.
Inca de la sosire in fata ruinelor, te iau in primire multi "agenti" care vor sa-ti vanda alte excursii, vizite etc. Iti prezinta nenumarate variante, promotii, insule, plaje caraibice sau parcuri de distractii. Sunt prezente si multe magazine de suveniruri, noi insa nu ne-am oprit sa ne uitam pentru ca oricum nu stiam cam cum sunt preturile  pentru a intelege daca este un pret exagerat sau ok si in plus, era extrem de cald!!!! Intrarea la ruine costa 40 pesos, fara ghid.
Fiecare oras Maya a avut un scop specific, si Tulum nu a fost o exceptie . A fost un port maritim , de tranzactie, in special a turcoazului si a jadului. A fost singurul oras Maya construit pe costa si unul dintre putinele protejate de ziduri.
Situl arheologic Tulum este relativ compact in comparatie cu multe alte situri Maya din apropiere , si este unul dintre siturile cele mai bine conservate de pe coasta Maya . Apropierea sa de atractiile turistice moderne de-a lungul coastei Caraibice mexicane si distanta mica fata Cancún  si fata de toata "Riviera Maya", a facut  din aceste ruine unul dintre cele mai importante atrctii turistice  din provincia Yucatan . 
Ruinele din Tulum sunt al treilea cel mai vizitat sit arheologic din Mexic , dupa Teotihuacan si Chichen Itza.

Eu am cautat pe internet si am gasit o poza panoramica si o mica harta a acestor ruine, prima poza nu este de o calitate extraordinara, dar mi s-a parut foarte interesant cum se vede de deasupra intregul sit.


Si iata ce ne spune Wikipedia despre civilizatia Maya:
"Civilizația Maya a fost una dintre societățile indigene cele mai dominante ale Mezoamericii. Spre deosebire de alte populații indigene împrăștiate în Mezoamerica, Maya a fost centrată într-un bloc geografic care să acopere toată Peninsula Yucatan și Guatemala; Insulele Belize și părți ale statelor mexicane Tabasco și Chiapas , precum și partea de vest a Hondurasului și El Salvador. Această concentrare a arătat că Maya a rămas relativ protejată de invazia altor popoare mesoamericane.
O caracteristică a acestei civilizații, cea mai înfloritoare din America precolumbiană, o constituie faptul că principalele orașe și construcții monumentale au fost construite în locuri greu accesibile. Construcțiile destinate cultului religios ocupau suprafețe mult mai mari decât cele din zonele rezervate locuințelor.
Există un alfabet cu 800 de hieroglife, iar maiașii studiau matematicile superioare, astronomia și sistemele calendaristice. Codexurile descoperite, scrise cu hieroglifele mayașe, oferă indicii parțiale despre cunoștințele științifice în astronomie, calendarul dezvoltat de această civilizație fiind foarte precis. Maiașii aveau abilitatea de a prezice cu exactitate eclipsele, precum și deplasările planetelor, fără a cunoaște aparatele optice sau unitățile de timp. Sistemul matematic se baza pe numărul "20" și folosea trei simboluri: o bară pentru cinci, un punct pentru unu și un cerc pentru zero. Calea Lactee era venerată de maiași, care o numeau Copacul Lumii, care era reprezentat de un arbore înalt numit Ceiba. Venus era cea mai interesantă dintre toate planetele. Credeau chiar că era mai importantă decât Soarele. Urmăreau cu atenție cum parcurgea toate fazele. Erau observatori perspicace, sensibili la ciclul natural al soarelui, lunii și planete. Maiașii scriau pe hârtia din scoarță de copac, numită codex. Doar patru dintre aceste codexuri au supraviețuit."


Acum va las cu cateva fotografii cu ruinele din Tulum.



















Cel mai proeminent printre structurile ramase este EL Castillo, sau castelul , care este cocotat pe marginea unei stanci de calcar de 12 metri , cu vedere la coasta Caraibelor . 
In fata Castillo este Templul cu fresce , una dintre cele mai bine conservate cladiri .







15 commenti:

Anonimo ha detto...

Doamne, ce culori superbe are marea! Mexic e una dintre destinatiile in care mi-as dori sa ajung, desi sansele de a-mi realiza visul sunt foarte reduse.
Pana atunci, iti multumesc pentru pozele pe care le-ai impartit cu noi.

Ramy's Blog ha detto...

Mă bucur că ți-au plăcut fotografiile. Mai am alte posturi de pregătit cu fotografii mai frumoase. Cât despre realizarea visului de a vizita Mexicul, niciodată să nu spui niciodată.

Unknown ha detto...

Ma che meraviglia Ramy!!! Invidiaaaaaaaaa!

Unknown ha detto...

Che posto da sogno!

Cultureandtrend Blog

fashion doctor ha detto...

superb! mi-ar placea sa ajung acolo.pupici

miki ha detto...

Am ramas fara cuvinte. E incredibil de frumos!

Selvaggia Capizzi ha detto...

sono stata in messico ma mai a tulum, che mi sono persa!!!
Don't Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin'

Ombretta ha detto...

Wawww bellissime foto cara Ramy e che mare da sognoo, tu sei sempre stupenda , un bacio ;-)

Elefantest89 ha detto...

Splendide pic!
Ps c'è il mio primo giveaway sul mio blog se ti va di partecipare :)

Mihaela Pojogu ha detto...

Chiar zilele trecute primisesem un e-mail cu oferte de croaziera, mi-ar placea sa ajung acolo. Si eu folosesc transportul in comun daca e ok. Cu valuri spumoase! <3
Tare frumos. xo

the chilicool ha detto...

Bellissimo questo posto, sicuramente da visitare!
Alessia
THECHILICOOL
FACEBOOK
Kiss

Ela ha detto...

Toate culturile sunt interesante si te atrag cu ceva aparte.Foarte frumos locul si bine pastrat.

Te pup!

ZADIN ha detto...

Nu-mi vine să cred cât de frumos arată apa şi nisipul alb. Parcă ar fi un colţ de paradis.

Mulţumesc pentru explicaţiile adiţionale din partea I. Mi-ai dat curaj.

Ramy's Blog ha detto...

Te încurajeaz să pui în planurile tale de viitor o vacanță de acest gen... crede ma, nu vei regreta.

Federova ha detto...

Nici nu-mi permit sa visez la sa ceva dar...arata intr-un mare fel plaja, ca in vise. Superb!